SABO-verticuteerders

SABO Vertikutierer
SABO Vertikutierer

Kijk hoe uw gras groeit.
Ongeacht hoe groot uw tuin is:
Met onze elektro- en benzineverticuteerders krijgt uw gazon een revitaliserende verzorgingskuur. Het resultaat zal ook bij uw buren opvallen. Het gazon moet ten minste drie jaar oud zijn, voordat u de eerste diepe sleuven kunt maken. Maai het gazon eerst zo kort mogelijk. De ideale snijhoogte bedraagt gemiddeld 4 cm. Voor het verticuteren is een droge bodem het beste. Zo voorkomt u verstoppingen door vochtig verticuteermateriaal en daardoor schade aan de machine. Bovendien blijven de fijne getrokken voren, die zorgen voor een perfecte ventilatie van het gazon, langer open staan.

SABO Vertikutierer

Goed gazononderhoud begint reeds voor het maaien:

Door eerst te verticuteren aan het begin van de groeiperiode in het voorjaar wordt vilt uit maairesten, oud blad, mos en onkruid met beleid verwijderd.

De verticuteer messen gaan millimeters diep in de toplaag en halen alle dode delen naar boven. Het losgekomen materiaal kan eventueel in de optionele vangzak worden verzameld. Door verticuteren worden de wortels extra belucht en krijgen meer groeiruimte. Er ontstaat een optimale waterverzorging en voeding voor uw grasmat.

In ons klimaat kan afhankelijk van de weersgesteldheid van maart tot september geverticuteerd worden. Onze tip: Vanaf ca. 8° C begint het gras te groeien, pas dan heeft het verticuteren nut.

Met een afsluitende verticuteerronde in de herfst is uw gazon optimaal voorbereidt op de winterpauze.

SABO Vertikutierer

BEPAAL DE CORRECTE WERKDIEPTE:

Stel de werkdiepte op de juiste stand in. Deze hangt af van de mate van vervilting en verdichting van de bodem. De leeftijd van het gazon is van doorslaggevend belang. Rij met het apparaat over het gazon – het mes moet net contact maken met de bodem. Beweeg de verticuteerder op het gazon met draaiende motor een kort stukje naar voren en weer terug.

Stel de werkdiepte zo in, dat het mes de bodem net aanraakt.

Plaats het mes van de verticuteerder nu in de startpositie, zodat de werkdiepte is ingesteld. In deze startpositie kunt u de gewenste snijdiepte vaststellen en daarna instellen.

De snijdiepte bij een verzorgd gazon bedraagt ongeveer 3 mm, bij een minder goed verzorgd ongeveer 5 mm.

In principe is het beter om het gazon elke drie weken op een diepte van 3 mm te verticuteren.

Nu kunt met het werk beginnen. Bij een verzorgd gazon moet de verticuteerder slechts in één richting worden gebruikt. Bij meer vervilte oppervlakken moet u eerst in een richting vooruitrijden en daarna weer terug. Let er bij het wisselen van richting op, dat het mes vrijloopt (greep naar beneden). Werk vlot. Schakel de machine uit als u het werk even wilt onderbreken.

Verwijder het vervilte materiaal aan de oppervlakte grondig met een hark. Hierna kunt u kunstmest of zand op uw gazon aanbrengen. In een droge periode moet het gazon bovendien voldoende sproeien.

Na het verticuteren moet u het gazon een paar dagen beschermen. Zo kan het gras zich herstellen van de belastingen door het verticuteren.

Belangrijk:

Bij zeer droge omstandigheden moet u het gazon na het verticuteren veel water geven.

In de herfst geldt:

In droge perioden moet u bladafval eerst met de hark verwijderen. Deze bladeren kunnen tot waardevolle humus worden omgevormd, die perfect geschikt is voor het verrijken en bemesten van de bodem.

SABO Vertikutierer

VERSCHIL TUSSEN VERTICUTEREN EN BELUCHTEN

Met beluchten wordt het ventileren van een gazonoppervlak bedoeld. Met behulp van een machine worden vingerdikke gaten van 5 to 9 cm diepte in het gazon gestoken, waarna deze met zand worden gevuld. De doornen waarmee de gaten worden gestoken, kunnen hol of massief zijn.

Dankzij deze methode, die ook steken wordt genoemd, wordt de gazonverdichting opengebroken waardoor er gasuitwisseling kan plaatsvinden. Dit stimuleert het bodemleven van de aerobe bacteriën en de groei van het gazon. Na het beluchten en nazaaien moet kunstmest worden opgebracht. Op golfgreens wordt het volledige oppervlak na het beluchten met zand ingestrooid en daarna vlakgetrokken.

Het beluchten wordt meestal voor een seizoensgroeifase van het gazon uitgevoerd, dus begin mei of midden augustus. Dit is afhankelijk van de bodem- en klimaatgesteldheid, zodat gazons ook vaker moeten worden belucht. Bij toepassing van kleine spoons hoeft niet per se zand te worden opgebracht (bijv. om een natte plek te beluchten).

ModellNominaal motorvermogenWerkdiepte-instellingMessensysteem

Elektro 1,4 kW

traploos

13 schijven/ drie tanden

Elektro 1,6 kW

traploos

15 schijven/ drie tanden

4-Takt OHV 2,3kW 3.400U/min

traploos

15 Scheiben/ acht Zähne

4-Takt OHV 3,7 kW 3.300 U/min

traploos

19 Scheiben/ acht Zähne

SABO Katalog 2019

SABO Katalog 2019

SABO Kwaliteit

SABO Kwaliteit

Automatische Grasmaaiers

Automatische Grasmaaiers